FİZYOTERAPİST KİMDİR ?

Fizyoterapist; yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; kişilerin fonksiyonel limitasyonlarını, ağrıyı, özrü ve yeteneklerini özel ölçme, değerlendirme ve inceleme yöntemleri ile belirleyerek hekimin tanısına göre, fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesine yönelik fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayan, uygulayan ve tekrar değerlendirerek rapor eden, sağlıklı kişilerin sağlığını devam ettirmek amacıyla uygun egzersizler / koruyucu programlar planlayan mesleki otonomiye sahip olan bir sağlık personelidir.

Kimler Fizyoterapi ve Rehabilitasyona İhtiyaç Duyar?

Fizyoterapi ve rehabilitasyona aslında her  birey yaşamının bir bölümünde ihtiyaç duyabilir. Çünkü fizyoterapi ve rehabilitasyonun alanı çok geniştir. Nörolojik hastalardan sporculara; kalp hastalığı bulunan hastalardan ameliyat sonrası hastalara; yaşlı (geriatrik) bireylerden çocuklara (pediatri) geniş bir hedef kitlesi olmakla birlikte, her hastalığa; daha da önemlisi her hastaya özel program uygulanır. Çünkü, biz fizyoterapistlerin dediği gibi“hastalık yoktur, hasta vardır”.

Yeni doğan bebekten başlayarak, yaşlı bireylere kadar geniş bir yelpazeye uzanan fizyoterapi ve rehabilitasyonda kalıtsal hastalık ya da sonradan gelen hastalıkların yanında sağlıklı bireylere de koruyucu fizyoterapi uygulanır.

Başlıca fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümleri;

• Nörolojik Rehabilitasyon
  • Ortopedik Rehabilitasyon

Pediatrik Rehabilitasyon-Yeni Doğan

• Romatolojik Rehabilitasyon
  • Kardiyak Rehabilitasyon
  • Pulmoner Rehabilitasyon
  • Obstetrik ve Jinekolojik Fizyoterapi
  • Yanık Rehabilitasyonu
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Spor Fizyoterapisi
  • El Rehabilitasyonu
  • Ağrı Terapisi

Ülkemizde fizyoterapistlerin çalıştığı ve hastalara hizmet verdikleri alanlar şunlardır;

• Devlet Hastaneleri ve Özel Hastaneler
  • Sağlık ve Spor Merkezleri
  • Spor Kulüpleri
  • Özel Eğitim Merkezleri
  • Okullar ve Engelli Okulları
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Klinikleri
  • Huzur Evleri
  • Belediyeler
  • Evde Bakım Kuruluşları
  • Özel Engelli Eğitim Merkezleri

Fizyoterapi ve Rehabilitasyonun Amaçları

Hareket kısıtlılığı olan hastalarda Normal Eklem Hareketlerini (NEH) arttırmakdoğuştan gelen kalıtsal hastalıklarda, kalıtsal hastalığa bağlı kişinin günlük aktivitelerini engelleyen durumlarını ortadan kaldırarak yaşam kalitesini arttırmak, sonradan oluşan rahatsızlıklarda (kaza, ameliyat ya da hasarlara bağlı gelişen semptomlarda) hastaya eski yeterliliklerini tekrardan kazandırmak amacıyla fizik tedavi programı uygulanır.